Cukier-Nazywany jest przez
niektórych białą śmiercią czy białą trucizną.W sumie
to dobre określenie dla cukru, ponieważ wszyscy wiemy, że jest
szkodliwy i przyczynia się do powstawania wielu
Cukier spożywany w zbyt dużych ilościach z czasem może przyczynić się do powstania np:-otyłości
chorób i nieprzyjemnych dolegliwości.
Cukier spożywany w zbyt dużych ilościach z czasem może przyczynić się do powstania np:-otyłości
chorób i nieprzyjemnych dolegliwości.
-próchnicy i choroby dziąseł
-cukrzycy
typu II i insulinooporności
-powstawania stanu zapalnego w organizmie
-podniesionego poziomu trójglicerydów i cholesterolu ( tego złego ;)
-zaburzeń w
składzie flory jelitowej ( co za tym idzie, osłabienie odporności
. A to , wiemy już że dobrym znakiem nie jest )
-grzybicy ( przerost m.in. Candidy albicans )
Cukier może także „ karmić” komórki nowotworowe a to już nie są żarty ( z resztą wymienionych wyżej chorób raczej do żarcików zaliczyć nie możemy). Osoby , które próbują się z nimi uporać doskonale wiedzą jak potrafią uprzykrzyć życie.
A to naprawdę tylko kilka zagrożeń wynikających ze spożywania cukru. Jeśli chcesz przeczytać jeszcze więcej to zajrzyj na stronę: http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CCYQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.dobrametoda.com%2FARTYKULY%2Fartykuly-cukierpowody.htm&ei=hKPUVO_7HJfzas75glA&usg=AFQjCNE7qin0qoyded_jo0fUgzON3PwvYw&sig2=SNpSIvv5dStwDxX8BG8zhg&bvm=bv.85464276,d.d24
Czy gdybym powiedziała Ci, że jest
coś czym możesz zastąpić cukier ?
Spróbowałbyś?
Smakuje tak samo a jego działanie na nasz organizm jest PRZECIWNE do działania cukru.Nie chcesz rezygnować z dosładzania herbaty lub przygotowywania deserów i innych słodkości?
Koniecznie musisz zaopatrzyć się w KSYLITOL- cukier brzozowy
Spróbowałbyś?
Smakuje tak samo a jego działanie na nasz organizm jest PRZECIWNE do działania cukru.Nie chcesz rezygnować z dosładzania herbaty lub przygotowywania deserów i innych słodkości?
Koniecznie musisz zaopatrzyć się w KSYLITOL- cukier brzozowy
Wadą jest to, że ksylitol jest droższy od zwykłego cukru ( w Internecie znajdziecie ksylitom mniej więcej za 30 złotych za kilogram ). Choć powiem szczerze, ze patrząc na to ilu nieprzyjemnych chorób możemy uniknąć , lub chociaż zmniejszyć ryzyko ich wystąpienia poprzez ograniczenie zwykłego cukru i kupno ksylitolu , to moim zdaniem warto. A Twoim??
Kilka zalet ksylitolu:
1. Nie powoduje wydzielania insuliny dlatego jest bezpieczny dla osób z cukrzycą oraz insulino opornością
2. Wpływa na lepsze przyswajanie
wapnia przez kości , przez co jest zalecany osobom z osteoporozą
3. Obniża pH śliny przez co pomaga w zapobieganiu próchnicy i paradontozy ( można w tym celu po umyciu zębów rozpuścić w buzi odrobinę ksylitolu )
3. Obniża pH śliny przez co pomaga w zapobieganiu próchnicy i paradontozy ( można w tym celu po umyciu zębów rozpuścić w buzi odrobinę ksylitolu )
4.Wspomaga walkę z zaparciami
5. Wykazuje działanie
antybakteryjne oraz antygrzybicze
6. Zmniejsza łaknienie cukru
7. Możesz redukować masę ciała
bez rezygnacji ze słodkiego smaku
No dobrze i teraz pewnie się
zastanawiasz „ a co z wadami”.
I tu mam dla was dobrą wiadomość. Ponieważ ksylitom jest naturalnym cukrem brzozowym nie wywołuje niepożądanych efektów jak inne słodziki typu aspartam. No może poza jednym ;) ( o tym niżej ) . Ksylitol jednak nie jest w żadnym stopniu toksyczny dla organizmu!
Same korzyści. Zupełne przeciwieństwo cukru!
Zaleca się spożywanie do 40 g / dziennie, choć należy dawkę dostosować indywidualnie i STOPNIOWO, ponieważ spożyty w zbyt dużej ilości na początku może powodować biegunkę.
Innymi słowy nasz organizm musi się do ksylitolu stopniowo przyzwyczaić.
Zaczynaj od spożycia kilku gramów i powoli zwiększaj ilość . Później pozostaje się tylko cieszyć słodkim smakiem i pozytywnym działaniem ksylitolu.
Natka.
I tu mam dla was dobrą wiadomość. Ponieważ ksylitom jest naturalnym cukrem brzozowym nie wywołuje niepożądanych efektów jak inne słodziki typu aspartam. No może poza jednym ;) ( o tym niżej ) . Ksylitol jednak nie jest w żadnym stopniu toksyczny dla organizmu!
Same korzyści. Zupełne przeciwieństwo cukru!
Zaleca się spożywanie do 40 g / dziennie, choć należy dawkę dostosować indywidualnie i STOPNIOWO, ponieważ spożyty w zbyt dużej ilości na początku może powodować biegunkę.
Innymi słowy nasz organizm musi się do ksylitolu stopniowo przyzwyczaić.
Zaczynaj od spożycia kilku gramów i powoli zwiększaj ilość . Później pozostaje się tylko cieszyć słodkim smakiem i pozytywnym działaniem ksylitolu.
Natka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz