środa, 5 sierpnia 2015

zdiagnozuj czemu nie możesz schudnąć - zrób krzywą glukozową i INSULINOWĄ




To jasne, że jedząc słodycze podskakuje na poziom „ cukru”, czyli glukozy we krwi. Ale czy tak samo jasne jest, że poziom glukozy tak samo może podskoczyć po chlebie, makaronie, kaszy, ryżu , owocach i innych węglowodanach. Jest to zjawisko całkowicie normalne, jeśli nie przesadzamy z ilością tych węglowodanów. A niestety nasze diety głównie obfitują właśnie w te produkty.
Przez co stale podwyższamy poziom glukozy we krwi. Aby ten poziom obniżyć trzustka zaczyna wyrzucać insulinę. I to także jest normalne . Nienormalne jednak jest to kiedy poziom insuliny jest ciągle na wysokim poziomie, przez co skoki cukru są duże i  mogą wywoływać takie objawy jak:
-senność po posiłku zawierającym węglowodany
-spadki energii w ciągu dnia
-otłuszczenie głównie w okolicy brzucha, którego ciężko się pozbyć ( pomimo wielu starań )
-drażliwość gdy pomijamy posiłek ( często nerwowość jest właśnie tym sygnałem, zdarza Ci się, że gdy nie zjesz czujesz się wyjątkowo rozdrażniony lub wręcz trzęsą Ci się ręce? A może zawroty głowy ?)
-nieodparta chęć na słodkie produkty
Innymi objawami mogą być problemy ze snem,  bóle mięśni, bóle głowy, pogorszenie pamięci , chroniczne zmęczenie. Insulinooporność często idzie w parze z zespołem policystycznych jajników ( PCOS ) więc jeśli w Twoim przypadku zostało PCOS zdiagnozowane, warto wykonać także krzywą glukozową i insulinową.

ale..
Krzywa cukrowa nie jest dla każdego.

Jeśli glukoza na czczo jest podwyższona np. około 120 – nie robimy krzywej glukozowej. Nie możemy jeszcze bardziej obciążyć organizmu glukozą

Jeśli hemoglobina glikowana jest powyżej normy- także nie robimy krzywej glukozowej, czyli
Jeśli inne parametry wskazują na wysoki poziom glukozy na czczo lub cukrzycę nie robimy tego badania.

Muszę także wspomnieć, że niestety nie w każdym laboratorium będą chcieli bez skierowania zrobić to badanie. Warto jednak poszukać takiego laboratorium gdzie ( zapewne prywatnie ) badanie wykonają. Jest one bowiem bardzo ważne w diagnostyce insulino oporności ( czyli spadku wrażliwości na insuliną ), hipoglikemię reaktywną i ogólne problemy w gospodarce glukozowej i insulinowej.


Co zatem należy zrobić?
- kupić w aptece 75 g glukozy ( w przypadku kobiet w ciąży kupujemy 50 g )
-na czczo wybrać się do laboratorium. Na czczo oznaczają nam glukozę I INSULINĘ!
-następnie w poczekali czekamy na kolejne 2 oznaczenia ( jedno po godzinie, drugie po dwóch ). Jeśli masz możliwość zrobienia większej ilości oznaczeń np. co pół godziny to tym lepiej.

WAŻNE ABY TO BYŁY TRZY OZNACZENIA GLUKOZY I TRZY OZNACZENIA INSULINY . Kiedy ja byłam na badaniu Pani była mocno zaskoczona i nigdy nie robiła krzywej insulinowej . Tak naprawdę nie ma takiego badania, musimy po prostu poprosić aby 3 razy oznaczyli insulinę. To bardzo ważne ponieważ głównie o ocenę pracy insuliny nam chodzi!  Krzywa glukozowa bez krzywej insulinowej jest bez sensu i w żaden sposób nie pokaże nam problemów z gospodarką insuliny.

JAK INTERPRETOWAĆ BADANIE?
To już nie jest taka prosta sprawa.
Zakłada się, że insulina na czczo nie powinna przekroczyć 10 mU/l.
Insulina po godzinie nie powinna zbyt mocno podskoczyć . A po dwóch godzinach powinna wrócić do stężenie na czczo. Jednak u coraz większej ilości osób badanie to wykazuje nieprawidłowości w funkcjonowaniu insuliny.
Możesz swoje wyniki wprowadzić do Excel i stworzyć wykres ( liniowy skumulowany ). Linie powinny być blisko siebie- choć to duże uproszczenie diagnozowania tego badania.
Z pewnością nie należy sprawy bagatelizować, ponieważ ten problem dotyka coraz większej liczby osób. Metoda na to jest- dieta, odpowiedni trening ( nie za ciężki ) , czasem także suplementacja i na końcu leki.
Jeśli nie chcesz tyć po kromce chleba lub po pojedynczym „grzeszku” to weź pod lupę swoją dietę i ZRÓB ODPOWIEDNIE BADANIA J



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz